طرز تهيه روغن حيواني يا روغن زرد
مواد لازم:
- كره: ده كيلوگرم
- آب: يك كيلوگرم
- آرد: نيم كيلوگرم
- نمك كمتر از نصف ليوان
طرز تهيه:
كره ، نمك و آب را در قابلمه بزرگي ريخته و روي گاز بگذاريد تا كره آب شود. موقع آب شدن كره مرتبا بايد هم بزنيد چون كف كرده و بالا مي آيد. مراقب باشيد تا سر نرود. سپس حرارت را ملايم كرده تا قل قل كرده و بجوشد. بگذاريد به مدت يك ساعت با حرارت ملايم بجوشد. در يك ساعتي كه روغن در حال جوش است به صورت مايع غليظي مي باشد ولي بعد از اين مرحله تكه تكه يا بريده بريده مي شود.
بعد از تكه تكه شدن روغن، اجازه دهيد 5 تا 10 دقيقه بجوشد. حرارت را كم كنيد و آرد را اضافه كرده و مرتب هم بزنيد چون به شدت كف مي كند. هم بزنيد و مراقب سر رفتن روغن باشيد. كم كم روغن زلال شده و كف تقريبا تمام مي شود.
آرد در ته ديگ ته نشين شده و رنگ صورتي متمايل به سرخي يه خود مي گيرد مراقب باشيد آرد سرخ و سياه نشود و روغن نسوزد در اين مرحله قابلمه را از روي حرارت برداشته كنار مي گذاريم تا كمي سرد شود. با ملاقه اي تميز و خشك روغن زلال را از روي قابلمه برداشته و آن را با يك پارچه توري خانه ريز (پارچه مرمر) كاملاً صاف كنيد.
در حاليكه هنوز روغن ولرم است آن را داخل ظرف هايي جهت نگهداري روغن بريزيد توجه داشته باشيد كه ظرف ها بايد پر شود و سر خالي نباشد بهتر است 3 تا 4 روز درب ظرف را باز گذاشته و براي اينكه گرد و خاك روي آن ننشيند پارچه اي تميز روي ظرف بيندازيد. و در جاي سرد كه تغييرات دماي آن كم باشد قرار دهيد.
ظرف هايي كه براي نگهداري روغن زرد (حيواني) استفاده مي شود شيشه اي يا روحي مخصوص باشد ظرف هاي روحي مخصوص روغن حيواني را از بازار تهيه كنيد. اگر از ظروف شيشه اي و روحي هر دو استفاده كرديد بهتر است ابتدا روغني كه در ظروف شيشه اي قرار دارد استفاده كنيد چون مدت ماندگاري آن كمتر است.
هنگامي كه مي خواهيد از اين ظرف روغن برداريد بايد توجه داشته باشيد كه قاشق مورد نظر خيس يا مرطوب نباشد و بعد از هر بار مصرف درب ظرف را محكم ببنديد.
چند نكته در مورد روغن زرد يا حيواني
- روغن زرد (حيواني) نسبت به روغن هاي جامد و سرخ كردني سالم تر است. البته خوردن چربي و روغن بايستي به مقدار نياز بدن باشد وگرنه خطر سكته، انسداد رگ ها و بالا رفتن چربي خون افزايش مي يابد ولي روغن زرد نسبت به ديگر روغن هاي جامد و مايع كه در بازار موجود است و خانمها براي پخت و پز در منزل از آن استفاده مي كنند، سالم تر تهيه مي شود و خطر لخته شدن خون در رگ كاهش مي يابد.
- روغن زرد يا حيواني معمولا براي جبران قواي جسماني از دست رفته بيماران مثل زن زائو استفاده مي شود همچنين براي كودكان در حال رشد، اين روغن مقوي و سالم است.
- در شكستگيها و مشكلات كمر، دنده و استخوان كه نياز به مراقبت و گرم نگهداشتن استخوان است و پزشك از سرد شدن و سرماخوردگي استخوان منع مي كند در مراقبت هاي در منزل توصيه مي شود از روغن زرد براي ماساژ و گرم نگهداشتن استخوان استفاده شود.
- در دو فصل اواسط بهار و پاييز براي تهيه روغن زرد از كره اقدام مي شود. روغن بهاره خوش طعم و خوش بو تر است چون حيوان از علفهاي تازه بهار تغذيه كرده است.
- دو نوع روغن زرد گاوي و گوسفندي در بازار بيشتر به چشم مي خورد. روغن گوسفندي خوش طعم تر ولي گران تر است. و معمولا براي به صرفه بودن روغن از كره گاوي استفاده مي كنند.
- قابلمه مورد نياز براي جوشاندن كره بايد بزرگ باشد چون روغن كف مي كند و بالا مي آيد.