چرا برخي از نوجوانان به سيگار كشيدن روي مي آورند؟
- مجموعه: ايدز و انواع اعتياد
تقليد از پدر و مادر و اطرافيان تاثير زيادي در سيگاري شدن نوجوان دارد
استعمال سيگار در دوران نوجواني
امروزه علي رغم هشدارهاي پياپي مجامع پزشكي و فرهنگي، مصرف سيگار به طور روز افزون در جامعه بالا مي رود. متاسفانه آسيب ها و پيامدهاي ناشي از مصرف سيگار، بسيار جدي و بعضاً جبران ناپذير هستند و اغلب سيگاري ها با اينكه از مضرات سيگار با خبرند، ولي از روي عادت و به بهانه كسب آرامش و رفع خستگي، اقدام به مصرف اين ماده خطرناك مي كنند و سلامت جسم و جان خود را به خطر مي اندازند.
ميزان مصرف افراد سيگاري، با ايجاد تشديد مسائل رواني افزايش مي يابد و گاه به حدي مي رسد كه جاي خواب و خوراك را نيز مي گيرد. دوري از خانواده، بيكاري، محركهاي رواني، اصرار دوستان و خويشان و حتي علاقه شخصي، كسب لذت و تقليد و خودنمايي، از عوامل موثر در روي آوري به سيگار است.
علل استعمال سيگار در نوجوانان
استعمال سيگار در نوجوانان، بيشتر جنبه خود نمايي دارد و آرام آرام براي كسب لذت صورت مي گيرد. آغاز مصرف سيگار در سنين جواني و ميانسالي ممكن است تاثير چنداني بر خلقيات فرد نداشته باشد؛ ولي تجربه استعمال سيگار تا قبل از بيست سالگي يعني در بحراني ترين سنين نوجواني، به اين سبب كه دوران شخصيت سازي نوجوان است و هر تجربه اي را تا آخر عمر فرا راه خود قرار مي دهد، بسيار خطرناك است.
يكي از دلايل اصلي روي آوري نوجوانان به سيگار، كنجكاوي در امتحان كردن آن است كه اغلب ازطريق دوستان و همسالان تبليغ مي شود و آرام آرام براي ادامه اين تجربه، بهانه هاي ديگري نيز فراهم مي شود. برخي از نوجوانان براي مخالفت با خانواده و رفع حقارتها به اين كار دست مي زنند و مي خواهند از اين طريق اعتماد به نفس بيشتري كسب كنند. رقابت با گروه همسالان از طريق خود نمايي، بزرگترين دليل شايع براي آغاز كشيدن سيگار است.
يكي از دلايل اصلي روي آوري نوجوانان به سيگار، كنجكاوي در امتحان كردن آن است
بسياري از پسران نوجوان سيگاري، عقيده دارند كه با هر پكي كه به سيگارمي زنند، احساس مردانگي مي كنند و اين شيوه به زودي جزئي از شخصيت آنها مي شود. تقليد از پدر و مادر و اطرافيان نيز تاثير زيادي در سيگاري شدن نوجوان دارد. اضطراب، تنش، محركهاي شديد رواني و ناراحتي هاي خانوادگي عوامل عمده زمينه ساز براي روي آوردن به سيگار هستند. مسأله تاسف بار اين است كه نوجوان سيگاري كه ازطريق سيگار به آرامش كاذب دست مي يابد و با پنهان كردن مشكل خود از خانواده هر روز بيش از پيش به دوستان هم دردش روي مي آورد، بهترين طعمه عاملان پخش مواد مخدر نيز خواهد شد. در اين ميان خانواده ها بيش از ديگر گروههاي اجتماعي در پيشگيري از سيگاري شدن نوجوانان نقش دارند.
نقش خانواده در پيشگيري از روي آوردن نوجوانان به سيگار
دوره نوجواني، دوره اي حساس و شگرف و حد فاصل كودكي و جواني است. خانواده هاي هوشيار بايد با آگاهي از شرايط ويژه اين دوره ، همواره مراقب فرزندان نوجوان خود باشند. موقعيت حساسشان را درك كنند و هرچه بيشتر آنها را در پناه خود بگيرند. وقتي كه مشكلات نوجوان در محيط خانه و در جمع صميمي خانواده بدون ترس از تنبيه و شماتت مطرح شود و از طريق راه حلهاي منطقي والدين رفع گردد، ديگر نيازي به حضور و دخالت دوستان و همسالان نيست.
نقش تربيتي خانه و خانواده به عنوان محيطي كه فرزندان بيشترين وقت خود را در آن مي گذرانند تا جايي مهم است كه به جرأت مي توان گفت، منشاء تمام موفقيتها و شكستها را بايد در شيوه تربيتي خانواده ها جستجو كرد. والدين بايد هوشيار باشند و ارتباطات، رفتار و آمد و شدهاي نوجوان خويش را تحت نظر بگيرند، و اگر احساس كردند بلاي مهلك سيگار، گريبان فرزندانشان را گرفته با سعه صدر و بدون فوت وقت اين نطفه شوم را خفه كنند.
آموزش قبل از سن ۱۵ سالگي ، تلاش براي كاستن فشارهاي رواني ، تشويق و تقويت به موقع موفقيتها ، فراهم كردن تفريحات سالم و سازنده و دروني كردن ارزشها در پيشگري از روي آوردن نوجوان به سيگار تاثير زيادي دارد.
منبع :