خبرگزاري مهر - طناز معين: شايد بسياري از ما وقتي عكس كيك هاي لواشكي را در جايي ميبينيم دهنمان به شدت آب ميافتد، دلمان ضعف ميرود و نتوانيم جلوي خودمان را بگيريم تا از كنارشان راحت بگذريم، شايد هم باورتان نشود همه اين ترشكها را با خريد يك كيك يكجا داشته باشيد. گاهي خوشمزگي آنها معده درد براي ما شايد به همراه داشته باشد اما اين كيكها بقدري خوشمزه و ملس درست شدهاند كه هرچقدر هم خورده شود تنها ما را به خودشان معتاد ميكند.
«خديجه مرتعشي» مبتكر اين كيك هاي لواشكي است. او كه در مدت ۱۰ سال اين كار را تنها براي مغازه خود انجام داده؛ اكنون ۳ سال است كه به صورت حرفهاي و انبوه كار را شروع كرده و در اين مدت ۴۰ نوع كيك را ابداع و ارائه كرده است. او با ذوقي كه در اين زمينه از خود نشان داد توانست دل مشتري را بدست آورد و جايگاهي براي خود باز كند.
اين زن كار آفرين حالا ۲ مغازه در انزلي دارد و معتقد است تمام اين كارها را انجام داده تا آنها استعداد او را ببينند و تشويقش كنند. زماني كه اين كار را شروع كرده شوهرش تنها مغازه خشكبار فروشي داشته و آنها ابتدا تنها خَمَس يا همان «آلوچه پخته و له شده در زبان محلي» ميفروختند و بعد آن لواشك هاي رولتي درست ميكنند كه با استقبال فراوان روبرو ميشود. اكنون تنها كاري كه انجام ميدهند توليد كيك هاي لواشكي خوشمزه است.
«خديجه مرتعشي» در انزلي بدنيا آمده، ۳۷ سال سن دارد، در اين شهر ازدواج كرده و ۳ فرزند دارد كه بزرگترين آنها دختر ۱۶ سالاش است. وقتي اين مبتكر شروع به كار كرده دختر كوچكش تنها ۳ماه داشته و فرزندانش با اين كار بزرگ شدهاند و حالا بعضي اوقات به مادرشان نظرميدهند تا او طرح هايش را چگونه انجام بدهد.
كارخانه ها براي من لواشك توليد مي كنند
تمام مواد اوليه اين كيك ها به صورت مستقيم و زيرنظر خانم مرتعشي درست ميشود او ميگويد: «به چندين كارخانه سفارش طرز تهيه كيكها رو دادهام آنها بايد بدون مواد افرودني درست شوند و بايد طوري باشند كه در حين ساخت نه خرد شوند نه خراب و راحت بتوانم آنها را شكل دهم.
يك لواشكي است كه مخصوص خود من است بهنام لواشك كيوي كه طرفدار زيادي دارد.» به خاطر كيفيت خوب اين كيكها از نقاط مختلف كشور به سراغش آمدند تا براي آنها نيز توليد كند. هميشه به او سفارش ميدهند اما خانم مرتعشي به خاطر اينكه وقت ندارد ديگر كمتر سفارش قبول ميكند و كارگاه كوچكي با ۳ كارگر دارد كه تمام اين توليداتش را در اينجا انجام ميدهد.
داخل كيكها تنها ترشه استفاده شده است
داخل كيكها اصلا از آرد يا خامهاي استفاده نشده، تنها مواد تشكيلدهنده آنها از برگه زردآلو، زغاللخته، آلبالو و آلوچه است يعني ۷ نوع ميوه ترش داخل آن ها است. اين كيك ها راز و رمزي دارند كه اصلاً آنها را به كسي نگفتهاند و براي تقليد نكردن ديگران از كار او رازش را براي خود نگه داشته و كارگرانش تنها كارهاي ابتدايي را انجام ميدهند و او كيكها را آماده ميكند.
ابتدا كيك ها به صورت لايهلايه بوده است كه در طول زمان تغيير شكل ميدهد به شكل امروزي در ميآيد. خانم مرتعشي ميگويد: وقتي مردم با من صحبت ميكنند معتقدند من اين كارها رو جايي آموزش ديدم اما من ميگويماگه اينطور بود بايد كل ايران از اين كار پر باشد اما ميبينيد كه تنها اينجا است. پول شيرين است ولي من تنها به سود خودم فكر نميكنم بلكه براي من كيفيت اهميت بيشتري دارد.
خانم مبتكر ميگويد: «من از ترشي زياد استفاده نميكنم چون معده رو از بين ميبرد. من اين كيك ها را طوري درست ميكنم تا ترشي بيش از اندازه نداشته باشد و مشتري ها چندبار از اين كيك ها را بخرند. هيجان مردم من را بيشتر تشويق ميكند كه طرح تازه بزنم با اينكه ديگر ويترينم جايي براي طرح جديد ندارد ولي من به تازگي طرحي زدم كه به زودي به مشتري ها عرضه ميكنم.»
چند سالي است كه اطرافيان خانم مرتعشي به جاي خريدن كيك هاي چاق كننده از او ميخواهند كه برايشان كيك درست كند. وقتي داخل اينترنت ميچرخيد متوجه تعداد زيادي عكس از اين كيكها ميشويد و حتي داخل اينستاگرام يك صفحه به اين نام دارد. خانم مرتعشي در اينباره ميگويد: مردم خودشان اين عكس ها را ميگيرند و در اينترنت ميگذارند حتي كساني بودند كه اينها را خريدند و به خارج بردند و عكسش را براي او فرستادهاند.