ماهنامه معيشت: حضور در فضاي مجازي و استفاده از قابليت هاي بي نظير آن، وجوه مثبت و منفي بسياري دارد. با اين وجود، اگر شما نيز در زمره افرادي هستيد كه نسبت به اين امكانات تازه نگاهي توأم با بدبيني داريد، بايد بگوييم كه كاملا در اشتباه هستيد. حضور مجازي صرفا به معناي ايجاد فهرستي بلندبالا از تماس هاي روزانه و يا حضور دائمي در سيستم هاي ارائه دهنده خدمات ارتباطي (فيسبوك، تلگرام و..) نيست. شبكه هاي مجازي قادرند روابطي بسيار سودمند و فراتر از كاربردهاي نه چندان جذاب روزانه ايجاد كنند؛ روابطي كه براي موفقيت شما در جهان امروز حياتي است.
موارد زير اشتباهاتي است كه مرتكب مي شويد. توصيه ها نيز به هدف ارائه الگويي مناسب براي حضور در شبكه هاي مجازي طراحي شده اند. اين الگو مي تواند بدبيني احتمالي را نسبت به فضاي مجازي كاهش دهد و همزمان، روش مواجهه با دنياي مجازي را در افراد علاقه مند به اين حوزه تغيير دهد.
1- زماني در شبكه هاي مجازي حاضر شويد كه جوياي كار هستيد
واقعيت اين است كه به تاخير انداخت حضور مجازي تا زمان كاريابي اشتباهي جدي است. چرا كه حضور موثر در اين شبكه ها و ساختن ارتباطات نيرومند و پرفايده، برخلاف آنچه به نظر مي رسد، زمان بر است و به همين جهت، اگر از قبل براي شخصيت مجازي خود برنامه ريزي نكرده باشيد، در زمان نياز نمي توانيد روي قابليت هاي آن حساب چنداني باز كنيد.
2- زماني در شبكه هاي مجازي حاضر شويد كه كار شما ايجاب كند
حضور شما در فضاي مجازي بيانگر شخصيت شما در چشم هزاران نفر است. از اين رو نمي توانيد حضور خود را به وقايعي خاص محدود سازيد و به طور مثال، صرفا در جلسات مجازي و كاري به حضور در شبكه ها تن دهيد. گستردگي روابط شبكه اي مي تواند در موفقيت شغلي و كاري شما موثر واقع شود. اين حقيقتي ترديدناپذير است، اما استفاده از همين امكان بديهي به حضور درازمدت شما نيازمند است.
3- پرهيز از شبكه هاي اجتماعي
اين شبكه ها بخشي جدايي ناپذير از زندگي امروز ما هستند و به همين سبب، نمي توانيد از آنها صرف نظر كنيد. چرا كه بدون اين حضور، بخش بسيار وسيعي از امكانات ارتباطي خود را از دست مي دهيد. ممكن است دوستي هاي قديمي تر شما نيز در اين دوري آسيب ببيند. از حضور در شبكه هاي اجتماعي نترسيد. زماني كه با امكانات فوق العاده آنها آشنا شويد، متوجه خطاي خود خواهيد شد. بهتر است تا دير نشده دست به كار شويد!
4- گرفتن اطلاعات بدون دادن آن
ارتباطات مجازي به مانند روابط واقعي اغلب ماهيتي دو سويه دارند. به اين معنا كه در برابر آنچه دريافت مي كنيد، از شما انتظار مي رود كه چيزي را نيز به اشتراك بگذاريد. به طور مثال، درباره اطلاعاتي كه با دوستان خود به اشتراك مي گذاريد، همين مساله صادق است. در نتيجه اگر نگاهي يك طرفه داشته باشيد، به روابط خود آسيب خواهيد رساند. البته اين امر به معناي كنار گذاشتن احتياط نيست، چرا كه به هر حال اطلاعات هويت شما است و ارائه آن به افراد ناشناس ممكن است به مشكلات جدي منتهي شود.
5- مرور نكردن پيام هاي پنهان
سرنخ هاي بسياري در مسير فعاليت مجازي وجود دارند كه بسياري از آنها در نگاه اول از چشم شما دور مي مانند.
سعي كنيد در زمان حضور مجازي، خطوط پنهان ميان پيام ها و نوشته ها را پيدا كنيد. ارتباطات ميان افراد را دريابيد و پيشنهادهاي مناسب را مورد بازبيني قرار دهيد. اين مهارت از جمله مهم ترين توانايي هاي مجازي است كه استفاده از آنها حضور شما را به نحو قابل توجهي موثر مي سازد.
6- ارتباط بي پروا با افراد ناشناس
هرچند تاكنون از اهميت به اشتراك گذاري و ارتباط با ديگران سخن گفتيم، اما بايد مسائل امنيتي را نيز رعايت كنيد. فضاي مجازي نيز مانند جامعه واقعي پر است از افراد نيك و بد. با اين تفاوت كه به سبب امكان حضور ناشناس، مجرمان مي توانند با آزادي عمل بيشتري رفتار نمايند. به همين جهت، اطلاعات باارزش خود، به ويژه اطلاعات هويتي چون شماره حساب يا آدرس را بدون شناخت در اختيار هيچ كس قرار ندهيد. اگر اين توصيه را جدي نگيريد، مسائلي پيش خواهد آمد كه موجب پشيماني است.
7- رفتارهاي غيرمودبانه
رفتار نامناسب ديگري كه در فضاي مجازي عموميت دارد، نوشته ها و سخنان بي ادبانه، فحاشي يا آزار و اذيت ديگران است. اين گونه رفتارها نه تنها باعث ناراحتي ديگران مي شود، بلكه به وجهه عمومي و مجازي شما نيز آسيب مي رساند. در نتيجه، زماني كه به استفاده از وجهه خود نياز داشته باشيد، با نظر منفي ديگران مواجه مي شويد.
8- اعتماد بي قيد و شرط به ديگران
شبكه هاي مجازي فضايي است كه در آن هر روز با افراد جديد مواجه مي شويد. افرادي كه جز يك نام غيرقابل اعتماد، هيچ چيز ديگري از آنها نمي دانيد. پس نبايد تصور كنيد كه شناخت كافي از دوستان مجازي خود داريد و مي توانيد به آنها اعتماد كنيد. پيش از آن كه با مشكلات جدي مواجه شويد، احتياط را در دستور كار قرار دهيد.