هفته نامه زندگي مثبت: بد نيست براي تفريح گاهي هم به گذشته ها سر بزنيم. براي اين كار نيازي به سفرهاي طولاني هم نيست. كافي است ساكن تهران باشيد تا به شما توصيه كنيم يكي از اين روزهاي آخر هفته را به 130 موزه مهم شهر سر بزنيد تا از اشياي طبيعي و تاريخي گرفته تا وسايل شخصي شخصيت هاي معروف و طبيعت تهران لذت ببريد.
يكي از اصلي ترين موزه هايي كه ما با خيال راحت شما را به آنجا راهنمايي مي كنيم، موزه سعدآباد در پهنه كوهپايه توچال و دره سرسبز دربند، در جغرافياي دل انگيزي از شمال شهر با مساحتي بالاي 110 هكتار ساخته شده. سعدآباد از شمال با كوه هاي البرز، از شرق با گلابدره، از مغرب با ولنجك و از جنوب با تجريش همسايگي دارد.
اين منطقه در دوره قاجار محل استقرار و سكونت تابستاني و ييلاق شاهان بوده و پس از كودتان 1299 خورشيدي، در وسعتي تازه به اقامتگاه تابستاني محمدرضا شاه پهلوي تبديل شد. در دوره پهلوي 18 كاخ كوچك و بزرگ در سعدآباد ساخته شد كه هر يك عظمت و زيبايي زائدالوصفي دارند.
همه اين مجموعه پس از انقلاب به موزه تبديل شده. برخي از عمارت ها به شكل كاخ موزه، همان طور كه بود مانند كاخ ملت و كاخ سبز به نمايش گذاشته شده و بعضي ديگر با توجه به ويژگي بنا، به موزه تبديل شدند، اما در سعدآباد چه موزه هايي وجود دارند؟
كاخ موزه سبز و ملت: هركسي كه براي تماشاي موزه هاي سعدآباد به آنجا مي رود، حتما بليت ورود به اين 2 كاخ موزه را مي خرد. كاخ موزه ملت و كاخ موزه سبز كه هنوز هم به سبك قديمي دكوراسيون شده اند و يادآور روزهايي هستند كه محمدرضا پهلوي در آن زندگي مي كرد، اما اگر از ما مي شنويد و در اين سال ها يك بار به تماشاي اين 2 كاخ رفته ايد ديگر وقتتان را با تماشاي چندباره اتاق كار شاه و ميز ناهارخوري خانم ملكه تلف نكنيد.

در مجموعه سعدآباد ديدني هاي زيادي هست كه شما بتواند آنها را يك به يك تماشا كنيد. كاخ هاي پيشنهادي ما اتفاق ارتباط زيادي به دوران شاه ندارد و الان از كاخ ها تنها به عنوان محل موزه استفاده مي شود.
موزه برادران اميدوار: عيسي و عبدا... در 7 سال اول سفر خود، 4 قاره را با 2 موتورسيكلت يك سيلندر كه پدر برايشان خريده بود، گشتند و 3 سال آخر را با اتومبيلي كه شركت سيتروئن فرانسه به آنها اهدا كرده بود، مسافرت كردند. حاصل سفر 10 ساله آنها به 99 كشور از 5 قاره جهان، هزاران عكس ،فيلم، صنايع دستي نقاط مختلف جهان و تعداد زيادي مقالات و تحقيقات علمي بود.

اولين فيلم تهيه شده توسط برداران اميدوار مربوط به ابوريجيني ها- بوميان استراليا- است كه در زندگي آنها بدون هيچ تغييري به همان شيوه 2500 سال قبل است. اين فيلم بدون صدا، توسط دوربين كوكي رولكس با 3 لنز متفاوت گرفته شد كه آن را از سيدني در استراليا خريداري كرده بودند. همه اين محصولات را مي توان در موزه برادران اميدوار در كاخ سعدآباد ديد.
موزه سلاح هاي دربار: موزه سلاح هاي دربار در شمالي ترين نقطه سعدآباد قرار دارد و ساختمان آن پيش از انقلاب محل سكونت غلامرضا پهلوي، برادر محمدرضا بوده. در اين موزه 70 قلم اسلحه گرم از نوع شكاري، جنگي، كمري و ملزومات آنها وجود دارد كه به شاه درباريان تعلق داشته. تعدادي از سلاح هاي اين مجموعه اهدايي شخصيت هاي مهم سياسي و نظامي ديگر كشورها به محمدرضا شاه است.

نمايش انواعي از اولين سلاح هاي ساخته شده توسط كارخانه هاي تسليحات ارتش شاهنشاهي سابق، توجه هر بيننده اي را به خود جلب مي كند. اسلحه منحصر به فرد اين مجموعه، تفنگ سرپر تك لول با سيستم سنگ چخماقي است كه متعلق به قرن 17 ميلادي و ساخت هندوستان است. تعدادي باروت دان چرمي متعلق به دوره قاجاريه هم زينت بخش اين مجموعه است.
موزه اتومبيل هاي سلطنتي: اتومبيل هاي سلطنتي مورد استفاده خاندان پهلوي كه پس از فروپاشي رژيم طاغوت بدون استفاده بود، پس از 31 سال، بعد از اينكه بازسازي شدند در قالب اولين موزه اتومبيل هاي سلطنتي در معرض بازديد قرار گرفتند. اين موزه شامل اتومبيل هايي مانند بنز رولزرويس- كاديلاك و فورد است كه هر يك داراي ويژگي هاي متفاوتي هستند. به عنوان مثال بنز زرهي 600 با شش و نيم تن وزن و داشتن سامانه هيدروليك تنظيم ارتفاع خودكار در زمان خود منحصر به فرد بوده و جزو توليدات نادر مرسدس بنز است.

موزه آشپزخانه سلطنتي: آشپزخانه مخصوص سعدآباد به مساحت 800 مترمربع در قسمت مركز مجموعه، جنب رودخانه دربند قرار دارد. اين بنا شامل 2 طبقه همكف و زيرزمين است و صرفا آشپزخانه مخصوص كاخ سفيد بوده. در سال 1354 از طرف يك شركت آلماني تمام امكانات آشپزخانه تغيير مي كند. آشپزهايي كه در اين ساختمان مشغول بودند ايراني و تنها براي محمدرضا پهلوي، فرح و فرزندان آنها غذا مي پختند. اين آشپزها حتي در سفرهاي داخلي و خارجي هم همراه آنها بودند. پس از پيروزي انقلاب اسلامي براي مدت طولاني از اين مكان براي انبار مركزي سعدآباد استفاده مي شد.

موزه استاد فرشچيان: ساختمان موزه استاد محمود فرشچيان در مجموعه 110 هكتاري سعدآباد، يك بناي قاجاري است، با وسعتي حدود 600 مترمربع كه براي مدتي محل اسكان رضاشاه همراه همسر چهارمش ملكه عصمت بوده. اين موزه در حال حاضر بيش از 50 اثر از استاد را در خود جاي داده كه نوازشگر چشم هر بيننده اي است. اين بخش در سال 1380 افتتاح شد.