جعفر شيرعلينيا، نويسنده اين روايت، در مقدمه كتاب با اشاره به بحران منابع و آثار تاريخي كه براي معرفي بخشهايي از زندگي ايشان وجود دارد، مينويسد: «در اين سالها آموختهام كه در هيچ شرايطي از هيچ موضوعي نبايد هراس داشت و با تمركز و تحقيق پيرامون هر موضوعي ميتوان به مطالب بسياري دست يافت كه در نگاه اول دست يافتن به آن غير ممكن مينمايد...»
بررسي يكايك سخنرانيها، گفتارها، مصاحبهها، نامهها و پيامها يكي از اقدامهاي مولف براي نوشتن اين كتاب بود و محور بعدي، مطالعه و تحقيق در آثاري بود كه امكان داشت اطلاعاتي تاريخي هرچند مختصر درباره زندگي مقام معظم رهبري در برداشته باشد. بنابر مقدمه كتاب، بيش از 500 كتاب از سوي مولف و گروه پژوهشياش مورد مطالعه قرار گرفت.

وي درباره شيوه روايت در كتاب «روايتي از زندگي و زمانه حضرت آيتالله سيد علي خامنهاي» در مقدمه مينويسد: «... همواره از زياده و پيچيدهگويي در روايتهاي تاريخي گريزان بودهام. در آخرين روزهايي كه به تكميل مقدمه مشغول بودم، به جملهاي از باربارا تاكمن مورخ مشهور برخوردم كه احساس كردم جملهاي رسا براي روشي است كه در مسير رسيدن به آن گام برميدارم: هدف مورخ حفظ توجه خواننده است، يا بايد باشد... من ميخواهم خوانندهام صفحه را كه برميگرداند، به آخر برساند. اين مقصود موقعي حاصل ميشود كه روايت روان پيش برود و فرسوده و دربند تحقيق و زير بار تفصيل به گل ننشيند.
يافتن تصاوير مفيد و ارزشمند براي چنين كتابي كه نويسنده با منابع محدودي روبروست، بسيار دشوار به نظر ميرسد. شيرعلينيا براي يافتن اين تصاوير، از پژوهشهاي حسين بهرامي كمك گرفته و نيز به آرشيو خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) و روزنامه همشهري مراجعه كرده است. وي در بخشي از مقدمه كتاب درباره سختيهاي يافتن اين تصاوير مينويسد: «برخي نهادها نيز ميگفتند بخشنامه شده و عكسهاي مربوط به رهبري را نميتوانيم در اختيار كسي قرار دهيم. گفتيم عكسهاي غير رهبري را كه مورد نياز ماست بدهيد؛ گفتند چون موضوع كتاب رهبري است، اين بخشنامه توسعه مييابد و آن را هم پوشش ميدهد! اگر موضوع كتاب را نميگفتيم، عكسهاي رهبري و غير رهبري را ميدادند...»
كتاب «روايتي از زندگي و زمانه حضرت آيتالله سيد علي خامنهاي» 9 فصل دارد؛ فصلهايي كه از تولد سيدعلي خامنهاي در فروردين 1318 آغاز ميشود و تا 75 سال بعد از آن را تا فروردين 1393 روايت ميكند؛ فصلهايي كه با هنرمندي شاپور حاتمي با گرافيك مناسب، صفحاتي خواندني و ديدني فراهم آوردهاند.
بنا به مقدمه، كتاب «روايتي از زندگي و زمانه حضرت آيتالله سيد علي خامنهاي» اين چنين معرفي شده است: نخستين فصل كتاب با عنوان «متولد فروردين» روايت روزهاي آغازين زندگي سيدعلي خامنهاي است؛ روايت روزگار كودكي، مكتب، دبستان و ورود به حوزه علميه تا قبل از هجرت به قم. در اين فصل روايتهايي ميبينيد از چگونگي پيوند سيدعلي با درس دين، قرآن، شعر، رمان و دنياي ادبيات.
فصل دوم كتاب «روزهاي مبارزه» نام دارد و روزهاي هجرت حجتالاسلام خامنهاي به قم و شركت در مجالس درس علماي قم را به تصوير كشيده است. در اين ميان آشنايي با آيتالله خميني و همراهي با شاگردان او دوران جديدي در زندگياش رقم زد؛ دوراني سخت و پرچالش، شش بار زندان و بارها بازجويي تنها بخشي از چالشهاي اين دوره بود. او در اين دوران روحانياي مبارز، روشنفكر اهل قلم و ترجمه و محبوب بسياري از جوانان مبارزه بود و هم روحاني باسواد و متخصص در حوزه تفسير قرآن و نهجالبلاغه.

«اوج انقلاب» سومين فصل كتاب است كه با آخرين بازداشتش آغاز ميشود و اين بار به جاي زندان به سيستان و بلوچستان تبعيد ميشود. در حالي كه او و بسياري از رهبران مبارزه در تبعيد يا زندان بودند و فضاي نااميدي بسياري را دربرگرفته بود، پس از اتفاقات سال 56 مردم به ميدان مبارزه آمدند و ناظران داخلي و خارجي را شگفت زده كردند. آقاي خامنهاي نيز از تبعيدگاه به مشهد بازگشت شهري كه كاملا متفاوت از روزهايي بود كه او از اين شهر رفته بود. تشكيل شوراي انقلاب حضور او را در تهران پررنگتر و در پايتخت ماندگار كرد. اين فصل با روزهاي پرشوري كه به پيروزي انقلاب ختم شد پايان مييابد.
عنوان فصل چهارم كتاب «روزهاي سخت» است كه با روزهاي پس از پيروزي انقلاب آغاز ميشود. آقاي خامنهاي با حوزه فرهنگ مأنوستر بود تا سياست اما مردان سياسي انقلابي حضور بيشتر او را در جمع خودشان ميخواستند. حضورش در تشكيلات سياسي انقلاب با اضافهشدنش به جمع اعضاي شوراي انقلاب پررنگتر شد و پس از پيروزي نيز حوادث و نيازهاي انقلاب هر روز مسئوليتي جديد به دوشش گذاشت. حضور در شوراي عالي دفاع، نمايندگي مجلس، سرپرستي سپاه و امام جمعهي تهران تنها بخشي از مسئوليتهايش بود كه با انفجار ششم تيرماه 1360 و مجروحيتش همه معلق شدند.
فصل پنجم با عنوان «دولت ناهماهنگ» به دوران رياست جمهوري حجتالاسلام خامنهاي ميپردازد؛ روزهايي كه پس از انفجاري مهيب بخش زيادي از مسئولين انقلاب شهيد شده بودند. آقاي خامنهاي سومين رئيس جمهور روحاني شد. سال اول دوران جديد در سايهي همدلي مسئولان با پيروزيهاي بزرگي همراه بود اما به تدريج دستهبنديها و اختلافات جديدي شكل گرفت. حجتالاسلام خامنهاي عليرغم ميل باطنياش بار ديگر در انتخابات رياست جمهوري شركت كرد و پس از پيروزي به ناچار به معرفي نخستوزير پيشيني به مجلس موافقت كرد اما اين دوران تا پايان با چالشهاي زيادي همراه بود.

«جانشين امام» نام فصل ششم كتاب است. اين فصل، آغاز دوراني بسيار سختتر از روزهاي گذشته است. ناظران خارجي مدتها در انتظار پايان زندگي امام خميني بودند تا شاهد درگيريهاي خونين پس از آن باشند. كمترين چالشي در ايران ايجاد نشد. آيتالله خامنهاي كه از شاگردان و ياران نزديك امام بود در مجلس خبرگان به رهبري برگزيده شد. اصلاحات قانون اساس كه از زمان امام آغاز شده بود تكميل شد و پس از رأي مردم تغييراتش تصويب شد. از آن پس كشور به صورت رياستجمهوري اداره ميشود و هاشميرفسنجاني دوست و همراه قديمياش اولين رئيس جمهور دوران رهبري او بود. روزهاي رياست جمهوري او «دوران سازندگي» نام گرفت و در كنار بازسازي خرابيهاي جنگ، كشور با چالشهاي فراواني در حوزهي اقتصاد و فرهنگ روبهرو شد.
فصل «سالهاي پرحادثه» با رياست جمهوري سيدمحمد خاتمي آغاز ميشود؛ رئيس جمهوري كه با شعار توسعهي سياسي به پيروزي رسيد و دولتي كه به «دولت اصلاحات» مشهور شد. اصلاح طلبان با پيروزي در انتخابات مجلس ششم روزگاري جديد و پرچالش را رقم زدند و بحرانهاي پياپي كشور را فراگرفت. روايت اين روزهاي پرالتهاب را در اين فصل ميبينيد و ميخوانيد. از ديگر مسائل مهم اين فصل، گشايشي پروندهي هستهاي و فرورفتن جهان در جنگ است. رهبري در اين دوران با تقاضاهايي بسيار متضاد روبهرو بود. مخالفان اصلاحطلبي از رهبري تقاضاي برخورد تند با اصلاح طلبان را داشتند و دولتيها انتظار حمايت از دولت را. مديريت رهبر در اين سالهاي پرچالش در حوزهي داخل و حوزهي بينالمللي حاوي نكات خواندني بسياري است كه در اين فصل آنها را ميبينيد و ميخوانيد.
فصل هشتم «بازگشت» نام گرفته است. اين فصل با پيروزي محمود احمدينژاد كانديداي كمتر شناخته شده نهمين دورهي انتخابات رياست جمهوري آغاز ميشود. موافقان و مخالفان او اين دوره را دورهي بازگشت ميدانستند؛ موافقان، بازگشت به اصول انقلاب و روحيات انقلابي و مخالفان، بازگشت به معناي عقبگرد. دولتي كه با حمايت رهبري حجم شديد انتقادات را پشت سرگذاشت و ماندگارياش را مديون مديريت رهبر انقلاب بود. اتفاق شيرين اين دوران شركت 40 ميليوني مردم در انتخابات رياست جمهوري دهم بود اما تلخي وقايع پس از انتخابات دهم از شيريني و تأثيرگذاري اين اتفاق مهم كاست. ايران با مديريت آيتالله خامنهاي با تبحري مثال زدني بحراني را كه ميتوانست كشور را تا لبهي پرتگاه پيش ببرد پشت سر گذاشت. اندكي بعد كه تعدادي از كشورهاي عربي يك پس از ديگري از هم فروپاشيدند، عمق استحكام جمهوري اسلامي مشخص شد.
«تدبير و اميد» فصل نهم كتاب، فصل كوتاهي است كه با پيروزي حس روحاني آغاز ميشود. حسن روحاني در تبليغات انتخابي از تغيير نحوهي تعامل با دنيا گفته بود و سياست خارجي از مهمترين محورهاي تبليغاتي او بود. پيروزي او با شعار «دولت تدبير و اميد» روزهاي جديدي را رقم زد؛ روزهايي كه با اميدواريهاي بسياري آغاز شد و هماكنون نيز در خوف و رجا ادامه دارد. فصل پاياني كتاب با آغاز بهار 1393 و نامگذاري اين سال به سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملي و مديريت جهادي» پايان مييابد. در بيست و نهمين روز اين بهار سه ربع قرن از تولد آيتالله خامنهاي گذشت و كمتر از دو ماه پس از آن، 14 خرداد 1393 ربع قرن است كه آيتالله خامنهاي رهبر معظم انقلاب اسلامي است.
انتشارات سايان «روايتي از زندگي و زمانه حضرت آيتالله سيد علي خامنهاي» را با شمارگان 100 هزار نسخه، قطع وزيري، 992 صفحه و به بهاي يك ميليون و 400 هزار ريال روانه بازار نشر كرده است.