گياهان رقيق كننده ي خون
- مجموعه: داروهاي گياهي و طب سنتي
ميزان غلظت خون براي حفظ سلامت اهميت دارد. اگر خون به آساني لخته شود ناراحتيهايي مانند حمله قلبي را به وجود مي آورد و در صورت لخته نشدن خون، ناراحتيهايي مانند مشاهده خون در ادرار، خون دماغ، خون ريزي شديد در دوران قاعدگي را به همراه دارد. اگر خون به اندازه كافي لخته نشود و فرد نياز به عمل پيدا كند يا در حادثهاي مجروح شود، با از دست دادن خون بيش از حد با مشكل جدي رو به رو خواهد شد.
يك نوع رقيق كننده خون، ماده اي به نام ساليسيلات (Salicylates) است كه مانع جذب ويتامين K در بدن مي شود. ويتامين K نقش مهمي در لخته شدن خون در بدن دارد. يكي از معروفترين رقيق كنندههاي خون آسپرين است اما بيشتر مواد غذايي مانند طعمدهندهها و مواد نگهدارنده نقش ساليسيلات را دارند. مواد غذايي كه سرشار از اين ماده است شامل ادويه، ميوه، ميوه خشك، ميوه مغزدار، مواد طعمدهنده و نگهدارنده است.
گياهان و ادويههاي سرشار از ساليسيلات
* پودر كالري
* پودر فلفل قرمز
* زنجبيل
* دارچين
* شويد
* آويشن
* مرزنگوش
* زردچوبه
* شيرين بيان
* كلم
* نعناع
* سير
* پياز
* روغن زيتون
* كلم بروكلي
* گلم كلم
* كاهو
ميوه هاي سرشار از ساليسيلات
* كشمش
* آلو
* گيلاس
* زغال اخته
* انگور
* توت فرنگي
* نارنگي
* پرتقال
مواد ديگري كه ساليسيلات دارند عبارتند از:
* آدامس
* عسل
* سركه
اسيد چرب امگا ۳ موجود در ماهي چرب و ويتامين E رقيق كننده طبيعي خون است:
منابع خوب ويتامين E عبارتند از:
* بادام درختي
* گردو
* فندق
* بادام زميني
* پسته
* روغن ذرت
* روغن بادام زميني
* روغن آفتاب گردان
* روغن نخل
* روغن كنجد
* نخود
* عدس
* برنج
* گندم
* لوبيا
* جو
بايد توجه داشته باشيد كه هر فردي نياز به غذاهاي رقيق كننده خون ندارد به عنوان مثال افرادي كه داروهاي ضد لخته شدن مصرف ميكنند، نبايد از اين نوع مواد غذايي زياد استفاده كنند زيرا كه ميتواند به فرد آسيب جدي برساند. قانون مهمي كه بايد براي رقيق كردن خون به آن توجه كرد، كاهش مصرف پروتئين حيواني و چربي است.
گياهان و ادويه هاي متعددي وجود دارند كه باعث رقيق شدن خون مي شوند. در واقع بسياري از مواد غذايي كه مردم مصرف ميكنند، حاوي ماده رقيق كننده خون است.
همان طور كه گفته شد مواد غذايي حاوي ساليسيلات، اسيد چرب امگا۳، ميزان بالاي ويتامين E و آنتي بيوتيك ها رقيق كننده طبيعي خون به حساب مي آيند. البته اگر داروي رقيق كننده خون مصرف ميكنيد، بهتر است قبل از مصرف هر نوع گياه يا ادويه براي رقيق كردن خون، با پزشك مشورت كنيد.
اگر قرار است عمل شويد، جراح را از داروهايي كه مصرف مي كنيد، آگاه كنيد. زيرا در بيشتر موارد مصرف هر نوع دارو يا گياه يا ادويه دارويي را ٢ هفته قبل از جراحي بايد متوقف كرد.
گياهان يا ادويه مفيد براي رقيق كردن خون عبارت است از:
دارچين: اين ادويه رقيق كننده خون است و مي تواند گردش خون را افزايش دهد.
شويد: اگر چه اين گياه به عنوان رقيق كننده چندان مطرح نيست اما مصرف زياد آن همزمان با برخي داروها مي تواند واكنش ايجاد كند.
سير: قرن هاست كه از اين گياه رقيق كننده خون به علت خاصيت درماني كه دارد، استفاده مي شود. زماني كه سير خام خورده ميشود خون را رقيق كرده و در نتيجه جريان خون را تسهيل ميكند. همچنين با توليد اكسيد نيتريك، به گشادي رگ هاي خوني و حل شدن لخته هاي خون كمك ميكند.
ريشه شيرين بيان: اين گياه نيز رقيق كننده خون است.
جينكوبيلوبا: جينكوبيلوبا علاوه بر افزايش گردش خون، مانع از لخته شدن خون مي شود.
زنجبيل: اگر چه از اين گياه بيشتر براي رفع حالت تهوع استفاده مي شود اما رقيق كننده قوي خون نيز به حساب مي آيد.
چاي كوهي: اين گياه در صورت مصرف با برخي داروها به حد خطرناكي باعث رقيق شدن خون مي شود.
چاي سبز: تركيب EGCG چاي سبز غلظت خون را رقيق و ثابت نگه ميدارد و ديواره رگها نرم و انعطاف پذير، عروق باز و جريان گردش خون منظم مي شود.
منابع:
khorasannews.com
imna.ir