توصيه هاي مهم تغذيه اي طب سنتي به سرد مزاج ها و گرم مزاج ها
- مجموعه: تغذيه سالم
خصوصيات سرد مزاجها و گرم مزاج ها
خصوصيات گرممزاجها و بخور و نخورهاي آنها
يكي از گروههايي كه در دسته مزاجهاي گرم قرار ميگيرد، افراد با مزاج گرم و خشك است. اين افراد لاغر اندام بوده و رنگ چهره آنها متمايل به زردي است. تحمل گرما را ندارند و معمولا خواب كمي دارند.
افراد با مزاج گرم و خشك، عطش زياد و دهاني خشك دارند، زود عصباني ميشوند و زود هم آرام ميگيرند. اين افراد پر جنب و جوش و پر انرژي هستند.
براي افراد با مزاج گرم و خشك مصرف بالاي سير، پياز، ادويههاي تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجير، غذاهاي سرخ كرده، گردو، پسته، فندق و نارگيل مضر است.
مصرف زياد اين نوع مواد غذايي بدن اين افراد را از حالت تعادل خارج ميكند و آنها را دچار علائمي مثل خشكي پوست، اضطراب، بيخوابي و تپش قلب ميكند.
گرم مزاج ها زود عصباني ميشوند.
در مقابل، مصرف سوپ جو و گوشت مرغ، آش تشكيل شده از ماست، كدو، اسفناج و گشنيز براي آنها مناسب است.
شربتهاي مناسب براي اين گروه نيز شربت ليمو، آلو، نارنج، ماءالشعير، سكنجبين و دوغ ترش است.
مصرف هويج، انار، سيب، گلابي، آلبالو، زرشك، گوجه سبز، كدو و اسفناج براي اين افراد توصيه ميشود.
خصوصيات سرد مزاجها و بخور و نخورهاي آنها
افرادي كه داراي طبع سرد هستند اغلب سفيد پوستاند،ضعيف هستند و كمبود انرژي در آنها شايع است، در هواي سرد به راحتي گرم نميشوند، ميل زيادي به خواب دارند. اين افراد معمولاً خونسرد هستند و درونگرا بودن از خصوصيات رفتاري آنهاست.
غذاهايي كه براي اين افراد توصيه مي شود بيشتر آبكي است پس غذاهايي مثل آبگوشت،انواع سوپ و انواع آش هاي سنتي براي آنها مفيد است.
جوانه گندم و جو مناسب براي سرد مزاجها
مصرف شيربرنج و شلهزرد نيز براي اين گروه از افراد مناسب است و انواع پلو و خورشت هاي سنتي مثل خورشت قيمه، قورمه سبزي، فسنجان و غيره بيشتر بخورند.
ميوه هاي توصيه شده براي افراد با طبع سرد: انواع مركبات، انار، شاه توت، سيب، گلابي، آلبالو، گيلاس، خربزه، هندوانه، گرمك، توت، انجير، انگور و انبه براي اين افراد توصيه مي شود.
كاهو، اسفناج، انواع جوانه ها مثل جوانه گندم و جو براي اين گروه از افراد مفيد است و در مورد لبنيات نيز محدوديتي وجود ندارد و بهتر است اين افراد شير، ماست، دوغ، پنير، سرشير و خامه مصرف كنند.
نوشيدني هايي مثل خاكشير، عناب، بابونه، ترنجبين، شير خشت، زرشك و آلبالو نيز براي افراد با مزاج سرد توصيه مي شود.
از طرفي مصرف غذاهاي بسيار سرخ كردني،تند و پرادويه براي اين افراد توصيه نمي شود.
گردآوري: بخش سلامت بيتوته
منبع: farsnews.com