كاربران اينترنت ممكن است از جنبه هاي مختلفي همچون قرار ملاقاتها، جنبه هاي اجتماعي و تبادل اطلاعات و نظرات در اتاقهاي گفتگو (چت روم)، شبكه هاي اجتماعي و اجتماعات مجازي لذت ببرند و برخي از كاربران نيز ساعات متمادي را براي جستجوي مطالب جالب و يا وبلاگ نويسي صرف ميكنند.
اعتياد به كامپيوتر و اينترنت تبديل به يكي از بزرگترين مشكلات و معضلات عصر ديجيتال در ميان جوانان و نوجوانان شده است. امروزه هر فردي از اينترنت براي گشت و گذار و وبگردي در شبكه هاي اجتماعي استفاده ميكند ولي آيا اين گشت و گذار به معني "اعتياد به اينترنت” است؟
در صورتي كه استفاده از اينترنت باعث شده تا ساير تفريحات و مسائل پيرامون شما برايتان جالب و جذاب نباشند، احتمال اينكه به درجاتي از اعتياد به اينترنت مبتلا شده باشيد وجود دارد.
اين اختلال گونهاي از مشكلات رواني محسوب ميشود كه البته اين طبقهبندي همچنان مورد تحقيق و بررسي است. فعاليت آنلاين افراد مبتلا به اين اختلال ميتواند انجام بازيهاي رايانهاي، وبلاگنويسي، پورنوگرافي، شبكههاي اجتماعي يا خريد اينترنتي باشد. مخالفان اين نظريه اعتقاد دارند كه اين نوعي عادت و رفتاري تكراري است و گونهاي از اعتياد محسوب نميشود. در جامعه امروزي افراد هر چه بيشتر و بيشتر به اينترنت متصل شوند ، روز به روز وابستگي هايشان به تلفن هاي همراه هم بيشتر مي شود.
انگار مثل چسب به تلفن همراه، تبلت يا لپتاب هايمان چسبيده ايم كه اين برايمان استرس و نااميدي زيادي به بار مي آورد. حال چگونه به اين مشكل خاتمه دهيم؟ بهترين راه حل مي تواند در برنامه رفع اعتياد ديجيتالي نهفته باشد كه قادر است ما را اندكي از تلفنهاي همراهمان جدا كند. اتصال زياد به اينترنت، بيماري قرن است بويژه در كشورهاي پيشرفته كه همه گروههاي سني را شامل مي شود و مي تواند خستگي مفرط و افسردگي براي همه اعضاي خانواده به بار بياورد و منجر به از هم پاشيدگي خانواده شود.
تحقيقات نشان مي دهد هر فرد به طور متوسط 200 بار به تلفن همراهش سر مي زند ، بيشتر از پنجاه ايميل در طور روز دريافت مي كند، و ۷۸ درصد مردم هم امكان ندارد با تلفن همراه به رختخواب نروند.
حال آمريكايي ها به فكر چاره افتادند و برنامه اي در خصوص درمان اعتياد به تلفن همراه را طراحي كردند. در ساير كشورها از جمله سوييس برنامه اي سه روزه براي ترك اعتياد به تلفن همراه ابداع شده است كه كمك بسزايي در درمان اعتياد به تلفن همراه دارد.
الكساندر اشتاينهارت، يكي از مديران اين برنامه مي گويد: «تلفن هوشمند و اينترنت ابزاري هستند كه حس خوشحالي ايجاد مي كنند. پيامهايي كه مي گيريم باعث خوشحالي مان مي شود و منتظر هستيم پيامي از يك دوست يا خبري از يك واقعه دريافت كنيم و مرتب تحت فشار و هيجان زده هستيم. ولي در 90 درصد موارد آنچه پيش مي آيد اهميتي ندارد. هدف برنامه درمان اعتياد ديجيتالي، كاهش استرس و تمركز بيشتر بر روابط اجتماعي و فعاليتهاي خارج از اينترنت است. اين برنامه شكلهاي مختلفي دارد. و همگي بر اساس هدايت افراد شركت كننده به سوي فعاليت هاي خوشايند و سازنده ديگر ماننده يوگاه يا آشپزي است تا بتوانند بار ديگر از زندگي واقعي لذت ببرند.
نشانه هاي هشدار دهنده براي اعتياد به اينترنت چيستند؟
1- دلبستگي ذهني به اينترنت (فكر كردن به فعاليتهاي اخيرتان در اينترنت يا برنامه ريزي و پيش بيني فعاليت در روزهاي بعدي)
2- استفاده از اينترنت به صورت فزاينده به منظور ارضاي حس دلبستگي
3- تلاش تكراري و ناموفق براي كاهش و يا ترك استفاده ي بيش از حد از كامپيوتر و اينترنت
4- احساس خستگي، بي قراري، افسردگي و عصبانيت در زمانهايي كه براي كاهش استفاده از اينترنت تلاش ميكنيد
5- استفاده از شبكه ي اينترنت براي مدتي بيشتر از آنچه انتظار داشته ايد و يا برنامه ريزي كرده ايد
6- از دست دادن روابط مهم شغلي، تحصيلي و يا ساير فرصتهاي مهم زندگي
7- دروغ به اعضاي خانواده و يا فرد درمانگر براي پنهان سازي ميزان واقعي استفاده از اينترنت
تأثيرات منفي اعتياد به اينترنت در زندگي روزمره چيستند؟
همانطور كه اعتياد به داروها و مواد مخدر تاثيرات منفي و مخربي در زندگي فرد دارند، اعتياد به اينترنت نيز بعضا عواقب سنگيني خواهد داشت و ممكن است در زندگي فردي، خانوادگي، شغلي و مالي و … اثرگذار باشد. ارتباط فرد با محيط واقعي بيرون كاسته شده و به سمت دنياي مجازي سوق پيدا ميكند و ممكن است بسياري از دوستان خود را در دنياي واقعي از دست بدهد.
عوارض روحي نظير عصبانيت و عدم كنترل اعصاب، خستگي زودرس، بي حالي، پرخاشگري، ترس، ناراحتي و احساس تنهايي از ديگر مضرات مهم اعتياد به اينترنت مي باشند.
منبع: آسان طب