نوجوانان ايراني در معرض بيماري قرن
آرمان نوشت: يك روز بعد از اينكه معاون وزير تعاون، كار و رفاه اجتماعي از كمبود بودجه براي مهار ايدز انتقاد كرد، يك مقام مسئول در وزارت بهداشت روند ابتلاي زنان و نوجوانان به ايدز را هشدار آميز دانست. همزمان وزير بهداشت از رشد ۱۰ درصدي ايدز در ايران خبر داد كه بر اساس آن با توجه به آمارهاي رسمي سالانه سه هزار نفر به ايدز مبتلا ميشوند. اين در حالي است كه اگر آمارهاي غيررسمي را مبنا قرار دهيم بايد به ابتلاي سالانه ۱۰ تا ۱۳ هزار نفر ايراني به بيماري قرن اذعان كنيم.
هشدارهايي كه درمورد ايدز ازطريق دولتها به مردم داده ميشود در درجه اول مربوط به خونهاي آلوده و معتاداني است كه تزريق مشترك دارند و در درجه دوم افرادي كه شركاي جنسي متعدد دارند. با اين وجود دلايلي كه افراد به اين بيماري لاعلاج در كشورهاي مختلف دنيا مبتلا ميشوند ، با هم متفاوت است. در ايران در گذشته بيشترين مبتلايان به ايدز معتادان تزريقي بودند كه چيزي حدود ۹۰ درصد مبتلايان را تشكيل ميدادند و در درجه دوم مبتلايان از طريق رابطه جنسي پرخطر قرار داشتند، در حالي كه در سالهاي اخير در ايران تعداد مبتلايان در اثر رابطه جنسي با مبتلايان در اثر تزريق خون آلوده به مرز برابري رسيده است. در مورد زنان هم در حالي كه در گذشته تعداد كمي از زنان به اين بيماري مبتلا بودند در سالهاي اخير تعداد زناني كه به ايدز مبتلا شده اند زياد شده است. فارغ از نحوه سرايت اين بيماري بايد به الگوي رشد ومهار آن دركشورهاي مختف دنيا نگاهي انداخته و دلايل تابو بودن اين بيماري را بررسي كنيم. روزگذشته رئيس اداره ايدز وزارت بهداشت از شيوع ايدز بين زنان، كودكان و نوجوانان سخن گفته و وزير بهداشت هم رشد ايدز را ۱۰ درصد اعلام كرد. اين در حالي است كه در كشورهاي توسعه يافته روند افزايش ايدز متوقف شده است.
رشد ايدز در ايران
وزير بهداشت،درمان و آموزش پزشكي گفت: تعداد مبتلايان به ويروس ايدز در كشور سالانه ۱۰ درصد رشد دارد و الگوي ابتلا به اين ويروس به سمت ارتباطات جنسي پر خطر رفته است. به گزارش ايرنا، سيد حسن هاشمي توضيح داد: واقعيت مهم درباره عفونت ويروس ايدز در جامعه ما اين است كه بر خلاف گذشته كه الگوي اصلي انتقال اين عفونت استفاده از مواد مخدر تزريقي بود، امروز عامل اصلي انتقال اين ويروس ارتباطات جنسي و ارتباطات پر خطر جنسي است و مصرف شيشه و مواد مخدر صنعتي نيز به گسترش اين بيماري دامن زده است. رئيس اداره ايدز و بيماريهاي آميزشي وزارت بهداشت هم با بيان اينكه شيوع ايدز در زنان و نوجوانان رو به افزايش است، گفت: روند انتقال بيماري از تزريق مواد مخدر به ارتباط جنسي تغيير كرده است. به گزارش ايلنا، پروين افسر كازروني با اشاره به اينكه در سالهاي اخير روند انتقال از طريق جنسي افزايش داشته است، افزود: در گروه معتادان تزريقي به دليل برنامههاي گسترده كاهش آسيب و آموزشهايي كه داده شد درصد آلودگي كمتر شد، ولي روند انتقال از طريق جنسي رو به افزايش است.از كل موارد ابتلا به ايدز ۸۵ درصد مردان و ۱۵ درصد زنان هستند، ولي به طور كلي آمار ابتلاي زنان به اين بيماري در سالهاي اخير رو به افزايش است.
ايدز در كودكان
كازروني گفت: اگر زني به ايدز مبتلا باشد و بعد هم زايمان طبيعي داشته باشد و به نوزاد شير بدهد، احتمال ابتلاي نوزاد بين ۳۰ تا ۴۰ درصد است و به همين جهت خيلي اهميت دارد كه زنان باردار از نظر وضعيت اچآيوي مورد ارزيابي قرار بگيرند. رئيس اداره ايدز و بيماريهاي مقاربتي وزات بهداشت گفت: در كل درصد مبتلايان به ايدز در زنان باردار خيلي پايين است. در حال حاضر در مورد همه زنان اين آزمايش انجام نميشود و خيلي از متخصصان اين آزمايش را در بخش خصوصي انجام ميدهند، اما در مراكز بهداشتي و درماني فقط اين اطلاع به زن باردار داده ميشود كه آزمايش اچ اي وي هم ميتواند جزو آزمايشهاي بارداري باشد و آموزش اوليه در مورد آن داده ميشود. رئيس اداره ايدز و بيماريهاي مقاربتي وزارت بهداشت با اشاره به آمار ۳۰هزار و ۷۲۷ نفر مبتلا به ايدز در ايران گفت: ۶۷۵ كودك زير ۱۵ سال در كشور مبتلا به ايدز هستند.
آموزش براي پيشگيري
روند ابتلا به ايدز در جهان رو به كاهش است، ولي در كشورهاي همجوار ما مثل آسياي ميانه رو به افزايش است.در ايران نيز از نظر ابتلا به اچآيوي در سنين جواني روند رو به افزايشي وجود دارد. دليل اينكه ايران هنوز هم در ايدز و غلبه بر اين بيماري نتوانسته موفقيتآميز عمل كند به رفتار دولت با اين پديده بر ميگردد. در درجه اول آزمايش ايدز و هپاتيت در ايران آزمايشي غيرمطمئن و پرهزينه است كه جزو چكابهاي اوليه همه محسوب نمي شود درحالي كه در كشورهاي توسعه يافته كيتهاي خانگي براي آزمايش اين بيماري وجود دارد كه ابتلاي فرد را به بيماري در هر تاريخي كه باشد نشان ميدهد، اين در حالي است كه حتي آزمايشگاههاي ايران هم نميتوانند زماني كه اچ آي وي در حالت مخفي (پنجره) به سر ميبرد، مثبت بودن بيماري را تشخيص دهند. از سوي ديگر هنوز هم اين بيماري براي خيليها تابو بوده و حاضر نيستند براي دادن آزمايشي تحت عنوان HIV اقدام كنند.يك متخصص ايدز و بيماريهاي واگير دار در مورد وضعيت فعلي كشور در ابتلا به ايدز به آرمان ميگويد: زنگ خطر ابتلا به ايدز در اثر رابطه جنسي از خيلي وقت پيش به صدا در آمده بود، بخش زيادي از مبتلايان به ايدز را افرادي تشكيل ميدهند كه در اثر همسر خود و يا اشنباه پزشك و تزريق خون آلوده به اين بيماري مبتلا شده اند. محبوبه حاج عبدالباقي با طرح اين پرسش كه چرا در كشورهاي توسعه يافته افراد خيلي راحت براي آزمايش ايدز اقدام ميكنند، ميگويد: بايد رفتارهاي مناسب به مردم آموزش داده شود زيرا هنوز بخش زيادي از مردم ما نميدانند ايدز در كمينشان است و چقدر احتمال اينكه آنها به اين بيماري مبتلا شوند زياد است.