آيا كاشت ابرو مانع از وضو هست؟
- مجموعه: احكام ديني
براي شش چيز وضو گرفتن واجب است:
1. براي نمازهاي واجب غير از نماز ميت. 2. براي سجده و تشهد فراموش شده. 3. براي طواف واجب خانهي كعبه. 4. اگر نذر يا عهد كرده يا قسم خورده باشد كه وضو بگيرد. 5. اگر نذر كرده باشد كه جائي از بدن را به خط قرآن برساند. 6. براي آب كشيدن قرآني كه نجس شده و...
سوال: بنده فردي هستم با شغل آزاد طوري كه به طور تمام وقت با چسبهاي قطرهاي كار ميكنم و به خاطر حساسيت كاري كه دارم بايستي بدون دستكش از چسب قطرهاي استفاده كنم. با اين حال دائماً چسب قطرهاي به انگشتانم ميچسبد و طبق خاصيتي كه اين چسبها دارند به سختي ميتوان آنها را از انگشتان پاك نمود. با اين وضعيت من هر بار براي وضو حدود ده دقيقه وقت صرف ميكنم تا با انواع مواد شوينده اين چسبها را برطرف نمايم. آيا قاعدهاي چون لاحرج يا نظير آن شامل حال اينجانب ميشود؟ لطفاً راهكاري ارائه نماييد.
بطور كلي:
ابتدا بايد تلاش شود تا قبل از انجام چنين فعاليتهايي، وضو و غسل انجام شود، اما با اين وجود اگر در ضمن كار نياز به طهارت بوده و در جاي وضو يا غسل چيزي چسبيده كه برداشتن آن ممكن نيست، يا از ديدگاه عرف و عموم مردم، بسيار مشقت دارد بايد به دستور جبيره عمل شود، يعني اطراف آن را شسته و روي آن را دست بكشد. البته برخي (آية الله صافي گلپايگاني دام ظله) از فقها، مورد سوال را مشمول قاعده حرج ندانسته و ميگويند، بايد چسب را ولو با صرف وقت برطرف نماييد و بعد وضو بگيريد.
پاسخ مراجع عظام تقليد نسبت به اين سوال، چنين است:
حضرت آية الله العظمي خامنهاي(مد ظله العالي):
ايجاد مانعى كه موجب تبدّل وظيفه وضو و غسل به وضو و غسل جبيرهاى مىشود، چنانچه در غير وقت نماز باشد، مانع ندارد ولى در وقت نماز بايد وضو يا غسل را انجام دهد سپس مبادرت به ايجاد مانع نمايد، و افراد مشتغل به كارهايى كه موجب ايجاد مانع مىشود (مانند نقاشى، يا گچكارى و امثال آن)، چنانچه نتوانند در وقت وضو يا غسل آن مانع را برطرف كنند شستن روى همان مانع كفايت مىكند.
حضرت آية الله العظمي مكارم شيرازي(مد ظله العالي):
اگر در جاي وضو يا غسل چيزي چسبيده كه برداشتن آن ممكن نيست، يا بسيار مشقت دارد بايد به دستور جبيره عمل كند، يعني اطراف آن را بشويد و روي آن را دست بكشد.
حضرت آية الله العظمي نوري همداني(مد ظله العالي):
اگر در جاي وضو يا غسل چيزي چسبيده است كه برداشتن آن ممكن نيست، يا به قدري مشقت دارد كه نميشود تحمل كرد بايد به دستور جبيره عمل كند.
حضرت آية الله العظمي صافي گلپايگاني(مد ظله العالي):
در فرض سوال بايد چسب را ولو با صرف وقت برطرف نماييد و بعد وضو بگيريد.
حضرت آية الله العظمي وحيد خراساني(مد ظله العالي):
بر فرض سوال چنانچه برطرف كردن مانع موجب عسر و حرج است، ميتواند اطراف آن را بشويد و روي آن را دست بكشد.
سوال: آيا ابروي مصنوعي كه به جاي ابروي طبيعي كاشته مي شود، مانع وضو محسوب مي شود؟
آية الله اراكي(ره):
اگر مانع رسيدن آب به بشره است بايد بر طرف شود.
آية الله بهجت(ره):
اگر آب به پوست ابرو برسد، اشكال ندارد.
آية الله تبرزي(ره):
اگر مو را كاشته باشد مانعي ندارد ولي بايد آب را در وضو مثل غسل به زير موها برساند و شستن موها و مسح بر آنها كافي نيست.
آية الله خامنه اي(دام ظلّه):
اگر مانع رسيدن آب به پوست صورت نيست وضو صحيح است.
آية الله صافي گلپايگاني(دام ظلّه):
اگر كاشتن مو به نحوي باشد كه مو به بدن متصل مي شود و رشد مي كند مانند موي طبيعي، در اين صورت غسل و وضو هر دو صحيح است ولي چنانچه مو روي حاجبي بافته شده باشد و آن را به وسيله چسب و غير ذلك به سر بچسبانند، جايز نيست و در صورت چسباندن اگر قابل كندن نباشد بايد علاوه بر وضو و غسل جبيره اي، تيمم بدل از غسل يا وضو نيز بنمايد.
آية الله فاضل لنكراني(ره):
اگر به نحوي باشد كه عرفاً جزء بدن شود اشكالي ندارد والا مانع غسل و وضو مي باشد.
اگر مو عرفا جزء بدن شده و به صورت طبيعي موي او شمرده مي شود مثل بقيه افراد مي باشد اما اگر موها را به وسيله اي چسباندند به طوري كه بشره زير چسب قرار گرفته و برداشتن آن مشكل است روي همان چسب يا به بيخ موها وصل نمايد و احتياطاً تيمم هم بكند.
آية الله مكارم شيرازي(دام ظلّه):
اگر منظور از ترميم كاشتن مو است و آب به پوست بدن براي وضو و غسل مي رسد اشكالي ندارد و اگر منظور خال كوبي با رنگ است كه زير پوست قرار مي گيرد آن هم اشكالي ندارد در غير اين صورت حكم جبيره را دارد.
آية الله نوري همداني(دام ظلّه):
در فرض سوال، وضو صحيح است، اگر فعلاً جزء صورت محسوب مي شود.
آية الله وحيد خراساني(دام ظلّه):
اگر در جاي وضو و غسل چيزي چسبيده كه برداشتن آن ممكن نيست يا موجب حرج است بنابر احتياط واجب جمع كند بين وضو يا غسل جبيره اي و تيمم.
سوال: براي چه اعمالي بايد وضو بگيريم؟
براي شش چيز وضو گرفتن واجب است: 1. براي نمازهاي واجب غير از نماز ميت. 2. براي سجده و تشهد فراموش شده. 3. براي طواف واجب خانهي كعبه. 4. اگر نذر يا عهد كرده يا قسم خورده باشد كه وضو بگيرد.5 . اگر نذر كرده باشد كه جائي از بدن را به خط قرآن برساند. 6. براي آب كشيدن قرآني كه نجس شده و... (توضيح المسائل دوازده مرجع, م316)
سوال: كيفيت وضو گرفتن به شيوهي ترتيبي و ارتماسي را توضيح بفرمائيد؟
جواب: در وضوي ترتيبي واجب است اول صورت را، سپس دست راست را از آرنج به طرف نوك انگشتان و سپس دست چپ را به شيوهي دست راست، بشوئيد و بعد سر را سپس پاي راست، بعد از آن هم پاي چپ را مسح كنيد. اما در وضوي ارتماسي بايد صورت و دست ها را به قصد وضو، با مراعات شستن از بالا به پايين در آب فرو بريد، ليكن براي اينكه مسح سر و پاها با آب وضو باشد، بايستي در شستن ارتماسي دستها، قصد شستن وضويي، هنگام بيرون آوردن دستها از آب باشد و يا اينكه مقداري از دست چپ را، باقي گذارد، تا آن را با دست راست، ترتيبي بشويد. (توضيح المسائل دوازده مرجع, م236, 237, 245, 261)
منابع:
توضيح المسائل دوازده مرجع
انديشه قم
اسلام كوئيست
تبيان